Krásné ráno. Dnes je 11. července a číslem pro dnešní den je 130.
Tolik dolarů je hodnota piva, kterou za rok vypije průměrný Čech včetně nemluvňat.
Jakou skutečnou hodnotu má pivo? Samozřejmě, jediná logická a správná odpověď zní – nekonečnou. Jak už samotné slovo pivo prozrazuje, je to základní pitivo na této planetě. Organismus nadpolovičně tvořený vodou by bez pitiva nepřežil, a bez piva coby pitiva by ten organismus nepřežil středověk. Alespoň ne na sever od Alp, kde se voda nedala odbreberkovávat vínem a bylo potřeba pitné pitivo vyrábět pivem.
Zejména pro Čechy má národní nápoj symbolickou hodnou nekonečnou. Na osobu jej vypijeme nejvíc na světě, skoro dvakrát tolik co druzí největší pivaři – Rakušáci. To už si zaslouží uznání od UNESCO za součást světového kulturního dědictví.
Ale ekonom, byť milovník všeho a všech od piva, prostě princip nekonečné hodnoty neuznává. Pojďme si konečně nalít čistého piva. Nechci vás takhle po ránu děsit, ale problém českého piva je, že je – příliš levné.
Ano, vypijem ho nejvíc. Ale na půllitry. A to není ekonomické srovnání. To je jako když se Sovětský svaz za Stalina chlubil, že vyrobí víc aut než Spojené státy. Na tuny... Když takový Moskvič vážil skoro jako lehčí tank, to se to pak vítězí... Když je v Česku pivo levnější než Coca-cola, to se to pak vítězí…
V dolarové hodnotě je český pivní trh 39. na světě. Tedy podle nové studie ekonomů z Oxford Economics na posledních předcovidových datech z roku 2019. Jsme mezi Etiopií a Myanmarem, jehož hlavní město se píše „Nepyito“.
Jistě, je to i tím, že jsme relativně malý trh. Ale když porovnáme hodnotu v Česku vypitého piva na osobu, tedy vynásobíme to vysoké množství jeho nízkou cenou, přepijí nás mnohé národy. Němec vypije 2,6x větší tržní hodnotu piva než my. Brit ho samozřejmě musí v pivní válce porazit s 2,7násobkem. A my Britovi v rámci gentlemanské fair-play velkoryse započítáme to jeho teplé pivo. Drží tradici za každou cenu a ještě neobjevil spodní kvašení. Připočtěme mu alespoň k dobru, že na rozdíl od Němce považuje plzeňské pivo za druh ležáku, a v angličtině šíří plzeňské jméno i v mezinárodní klasifikaci typů piv.
Zajímavé je, že německé i britské národní odnože přepijí v hodnotě na osobu své matky. Malý Němec, tedy Rakušan, vypije o čtvrtinu víc. Švýcar dokonce o polovinu, a to mu to ještě ředí švýcarští Francouzi a Italové. Do britské rodiny nemůžeme počítat Američany, ti se své matky přesně před týdnem zřekli. Ale Brita přepije i Australan, i Ir. O dvě třetiny, to je 4,5krát víc než Čech. Můžeme dokonce uspořádat závod týmů, když si obě jazykové skupiny zprůměrujeme na obyvatele – a zvítězí anglicky mluvící tým. S odřenýma uchama svých půllitrů. Totiž pint.
Ale vraťme se z několikanásobků do naší ligy – někam kolem české hodnoty vypitého piva 130 dolarů na osobu a rok. Obávám se, že v pivu prohráváme i s ovíněnou Francií a Itálií. Dokonce vypijeme nejmenší hodnotu piva ze všech našich sousedů, méně než Poláci i Slováci (byť s našimi bratry je to opravdu těsné, zhruba o jedno pivo). Ale národní potupa možná největší je, že v hodnotě piva nepřepijeme ani Maďary. Szégyenletes.
Jak říkám, české pivo je příliš levné.
A zejména vůči velkým pivovarům je to nefér. Uvařit konzistentně stejné pivo ve velkopivovaru je totiž neskutečné umění. Porovnejme to s výrobou již zmíněné dražší Coca-coly. U ní v podstatě nemáte co zkazit. Jen smícháte chemické prefabrikáty v údajně tajném poměru.
Pivo je oproti tomu živý organismus, který nemůžete namíchat z prvků a molekul. Musíte jej skutečně zrodit, a to dokonce z neustále se měnících přísad. Nejenom chmel, ale i ten ječmen a všechno ostatní bude v každé dávce odrážet to, jaká v místě byla půda, kolik ten rok napršelo, a tak podobně. I voda je pro živý organismus natolik rozdílná, že potřebuje ty nejlepší ochutnávače, aby ji rozeznali. Jestli se považujete za znalé ochutnávače vín či piva, zkuste si certifikaci na vodu. Ta hrstka úspěšných si dnes zaslouží naši gratulaci.
Při rození dětí, a řemeslných piv z malých pivovarů, různorodost výsledku tak nějak čekáme. Dokonce oceňujeme, že se ta či ta várka obzvlášť povedla. Ale minipivovar je natolik malý, že může odebírat ječmen i chmel z jednoho místa. To plzeňský Prazdroj nezvládne, ten musí odebírat z mnoha koutů. A z nich pak musí vrchní sládek navařit stále stejnou várku. Dej Bůh štěstí!
A tak to, že vám inflace zdražila pivo v hospodě, aspoň trochu oceňte. Většinu hodnoty piva, 55 %, vytvoří pivovar ne tím, že pivo uvaří, ale že je vypijete někde v hospodě, ať už se svými přáteli, nebo s přáteli, které jste ještě nepotkali. Když to zdražení českého piva nebude kvůli zvýšení daní ale ku prospěchu piva, třeba tím nakopneme ten nulový český hospodářský růst. Jedna koruna hodnoty vytvořená pivovarem vytvoří dalších 6,70 Kč hodnoty ve zbytku ekonomiky.
A pokud máte dnes komu připít na zdraví, připijte jim pivem. Rozumí se, že plzeňským.
Hezký den.